HABERLER

2011 Marka Ödülü Ülker'in

Ödül töreninde konuşan Ülker’in yeni kuşak temsilcisi Ali Ülker: “Bir zamanlar ‘Unutma, akşama Ülker getir’ diye seslendiğim dedem Sabri Ülker’e bu akşam bu ödülü götüreceğim ve ‘Dedeciğim, unutmadım, bak bu defa ben de sana bir hediye getirdim’ diyeceğim.”

Yürekli Danışmanlık tarafından bu yıl 12’ncisi düzenlenen Marka Konferansı’nda yılın Marka Ödülü Ülker’e verildi. Uluslararası başarılara imza atmış, kendi alanlarında birer marka olan kişi ve kurumlara verilen Marka Ödülü’nü Ülker’in yeni kuşak temsilcisi Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker aldı. 67 yıllık yolculuğunda gıda alanında pek çok ilke imza atan, pek çok markaya ilham veren Ülker, bünyesinden kendisi kadar güçlü markaların doğmasına da vesile oldu.

Ödül Töreni’nde konuşan Ali Ülker, “Bu ödülü Ülker adına,  markamızı bugünlere taşıyan gelmiş geçmiş tüm çalışanlarımız, milyonlarca müşterimiz ve en önemlisi Ülker’i yaratan ve bugünlere getiren dedem Sabri Ülker adına alıyorum. Bir zamanlar  ‘Unutma, akşama Ülker getir’ diye seslendiğim dedeme bu akşam bu ödülü götüreceğim ve  ‘Dedeciğim, unutmadım, bak bu defa ben de sana bir hediye getirdim’ diyeceğim” şeklinde konuştu.

Dedemin izinden yürüyoruz
Dedesi Sabri Ülker’in çok zor bir çocukluk geçirdiğini ve bu nedenle ‘herkesin mutlu bir çocukluk’ geçirmesinin önemini bizzat deneyimleyerek gördüğünü anlatan Ali Ülker, Ülker markasının da bu inançla inşa edildiğini vurguladı. Ülker’in kuşaklar boyu sevilen bir marka olmasının sırrının da buradan geldiğine dikkat çeken Ülker, “Onun bu sözü sayesinde Ülker’in çocuklarla kurduğu sıkı dostluk halen devam ediyor ve edecek. Dedemden bize sadece Ülker markası değil, bu önemli kıymetli söz de geçti. Biz de onun izinden yürüyoruz” dedi.

Aileden biri olmak güzel
Ülker’in zaman içinde değiştiğini ama çocuklarla olan ilişkisinin geçen bu zaman içinde daha da zenginleştiğini hatırlatan Ali Ülker,  onları sadece mutlu etmekle yetinmediklerini, hayatlarını zenginleştirecek projelere de imza attıklarını kaydetti. Ülker’le çocuklukta tanışanların markayla sarsılmaz bir bağ kurduğuna işaret eden Ali Ülker, şöyle devam etti:
“Yetişkinler,  Ülker dendiğinde lezzet, sağlık, kalite gibi fonksiyonel tanımlamalarla yetinmiyor. Ülker’i “love mark” olarak tanımlıyorlar. Mutlu anlar, samimiyet, yakınlık, aileden biri gibi kelimelerle anlamlandırıyorlar. Bugün artık Ülker, 1944 yılından bu yana çocukların, kadınların, erkeklerin, velhasıl 7’den 70’e herkesin hayatında ‘mutlu anlar’la iz bırakan markanın adı. Benim içinse, takdir edersiniz ki çok daha fazlası. Bugün çocukların rüyalarını gerçekleştiren bir dedenin torunu olmanın gururunu yaşıyorum.

Ülker’in marka tarihi

  • 1944: Ülker markalı ilk ürün olan pötibör bisküvi üretildi. İlk ürün olan pötibör hala tüketicinin en sevdiği ürünlerden.

  • 1950’li yıllar: Ülker o yıllarda genç bir marka olarak, Lüks, İdeal, Haylayf, Arı ve Besler gibi köklü markalarla rekabete girişti.

  • Yine aynı dönemde Ülker’in Anadolu’daki esnafın ayağına nakliye farkı almadan ürün götürmesi bu rekabette onu bir hayli öne geçirdi. Ülker artık sadece İstanbul’da değil, Türkiye’de tanınır oldu.

  • 1960’lı yıllar: Dağıtım stratejisiyle bir adım öne geçen Ülker, tüketicisinin hafızasında bilinmez bir iz bırakmak için radyo reklamlarına başladı. Ülker markası için hala unutulmayan çok kıymetli bir slogan gazete ve radyo reklamlarında kullanılmaya başlandı: “Ülkersiz çay saati düşünülemez”. Bu mesaj markayı güçlendirdi. Ülker stratejik bir kararla radyo reklamlarını, herkesin radyo başında olduğu akşamki ajans haberlerinin arkasından yayınlamayı tercih etti. Böylece çok daha geniş kitlelere adını duyurmayı başardı.

  • 1970’li yıllar: Artık televizyonun evlere girmeye başlamasıyla Ülker reklamları TV’de de dönmeye başladı. Ve Ünlü “Akşama babacığım unutma Ülker getir” cıngılı TV reklamlarında sıkça kullanılarak fenomen haline geldi.

  • Aynı yıllarda çikolata üretimine başlayan Ülker, uygun fiyatlandırma politikası ile pazardaki “çikolata pahalı bir üründür” algısını alt üst etti. Ambalaj üzerine fiyat yazılması, enflasyonist döneme rağmen bu fiyata sadık kalınması çikolatayı herkes tarafından tüketilebilir bir ürün haline getirdi.

  • 70’ler aynı zamanda Ülker’in ürün yelpazesini genişlettiği, tüketiciyi yeni yeni markalarla tanıştırdığı dönem oldu. Bugün her biri efsane haline gelen Çokonat, Ülker Çokoprens, Çokomel, Dido, Ülker Çikolatalı Gofret, Halley, Ülker’in kanatları altında büyüyüp serpilen ve kendi kimliklerini oluşturan markalar oldu.

  • 1980’ler: 70’llerin sonu, 80’lerin başında selefon ambalaj teknolojisine yapılan yatırım marka için önemli bir dönemeç oldu. Ülker markalı ürünler, modern ambalaj tekniği ile pazarda atağa kalktı.

  • 1990’lar: Ülker, çikolata ve bisküvi dışında kek, yağ, süt gibi farklı kategorilerdeki markalara da ev sahipliği yapmaya başladı. Ve yurtdışındaki pazarlama yatırımları ile bölgesinde de önemli bir tüketici markası olmaya başladı.

  • 2000’li yıllar: Bugün Ülker, gıda alanında dünyanın en güçlü markalarının ortak olarak tercih ettiği, bölgesinde hem ana markasıyla hem de kendi bünyesinden doğan markalarıyla farklı pazar lideri olan, global olma yolunda emin adımlarla yürüyen bir marka olarak yolculuğuna devam ediyor.

    • Ülker’den A Millilere “Memleket İçin Söyle” sürprizi

      Ülker, resmi sponsoru olduğu A Milli Futbol Takımı’na desteğini bu kez de tüm Türkiye’yle birlikte veriyor. ...

      DEVAMINI OKU
    • Ülker Bisküvi 550 milyon dolarlık tahvil ihraç etti

      Türkiye’nin lider gıda şirketi Ülker Bisküvi, yurtdışına 550 milyon ABD doları değerinde tahvil ihraç etti....

      DEVAMINI OKU
    • Ülker, 2024 yılı ilk çeyrek finansallarını açıkladı

      Türkiye’nin lider gıda şirketi Ülker Bisküvi, 2024 yılının ilk çeyreğini 19,6 milyar TL ciro ile bitirdi. Ülker’in Türkiye ve yurt dışı operasyonları büyümeye devam etti. ...

      DEVAMINI OKU
    • Ülker, ‘memleketini kalbinde taşıyanları’ Euro 2024 coşkusunda buluşturuyor

      Futbolseverlerin sabırsızlıkla beklediği Avrupa Futbol Şampiyonası’na geri sayım sürerken, A Milli Futbol Takımımızın resmi sponsoru Ülker, duygu dolu bir reklam filmine imza attı. Reklam filminde “Memleketin yeri, kalbimizin içi" sloganı ile Ülker, Türkiye aşkını her nerede olursa olsun kalbinde taşıyanlara sesleniyor. ...

      DEVAMINI OKU