Bin minik basketbolcu
İzmir'de yapılan 6. Ülker Minikler Şenliği'ne bu yıl 50 erkek, 18 bayan basketbol takımından gelen bin minik basketbolcu katıldı. Rekabetin geri planda bırakıldığı şenliğin amacı, farklı kentlerden gelen çocuklar arasında iletişim kurup basketbolu sevdirmek..
Babalarının belki hiçbir zaman başaramayacağı bir olayı, bu iki küçük kızın başarmalarının nedeni ise önyargılara geçit vermeyen bir aşka düşmeleri, basketbolu keşfetmeleri... Belki onlar İzmir'de bir araya gelen bin çocuğun içinde aynı kentte yaşayıp, ayrı dünyalardan olmalarına rağmen aynı amaca kilitlenen en belirgin örneklerdi, ama içlerinden birçoğu henüz küçücük yaşlarına rağmen sporun barış ve dostluk demek olduğunu anlamıştı. Şehit Mahmut Tümer İlköğretim Okulu'nda okuyan Minel Aydın, beş yıldır Diyarbakır'da yaşıyor ve üç yıldır da basketbol oynuyor. Basketbola başladıktan sonra fiziksel olarak geliştiğini, takım ruhunu keşfettiğini ve birçok arkadaş edindiğini anlatıyor. Bir yandan sınıf birincisi olarak okuldaki derslerinde engel tanımazken, diğer yandan da haftada beş gün basketbol antrenmanları yapmaktan geri durmuyor. Büyüdüğünde avukat olmak istiyor ama basketboldan kopmayı da hiç düşünmüyor.
Şehriban'ın bir amacı var
Takım arkadaşı Şehriban Balta da onun gibi avukat olmak istiyor ama onun bu hayalinin en önemli nedeni, ailesini yoksulluktan kurtarmak. Sekiz kardeşin altıncısı Şehriban. Beşinci sınıfta tanıştığı basketbol için, öğretmeninin gidip ailesinden izin alması gerekmiş, izni kopardıktan sonra da kısa bir zamanda Diyarbakır Gençlerbirliği takımının değişmez oyun kurucularından biri olmuş. İki odalı gecekondularına gitmeden önce her gün okul bahçesinde yaptığı basketbol antrenmanları sayesinde yeni kentler görmenin, yeni arkadaşlar edinmenin onu çok mutlu ettiğini anlatıyor. Ailesinin kendisiyle gurur duyduğunu ve küçük kardeşi Ezgin'in de basketbola merak sardığını anlatırken, mutluluğunu gizlemiyor. Evlerindeki uydu antenden bazen NBA liglerini izlediğini ama anten bozulduğu için artık bundan mahrum kaldığını anlatırken, "Ailem istediğim her şeyi alamıyor," diyor. Türkiye Basketbol Federasyonu'nun düzenlediği ve 2-6 Temmuz arasında İzmir'de yapılan 6. Ülker Minikler Şenliği'nde maç aralarında konuştuğumuz çocuklardan sadece ikisi Minel ve Şehriban. Şenliğe katılmaktan o kadar mutlular ki sorularımızı bir nefeste cevaplıyorlar. Çünkü ikisi de salondaki etkinlikleri kaçırmak istemiyor. Koçları Enver Alkaya da aynı memnuniyeti paylaşarak, "Keşke altı ayda bir böyle etkinlikler düzenlense," diyor. 25 yıldır basketbolun içinde olan Alkaya da bir asker ve dört yıldır Diyarbakır'da basketbola gönül veren çocukları eğitiyor. Takımının Diyarbakır'da hiç yenilmeden şampiyon olduğunu anlatırken, Güneydoğu'da kendilerini yenecek bir takımın olamayacağını söyleyecek kadar da iddialı. Çocukların basketbolla beraber sosyal hayatlarının da geliştiğini, bu tür şenliklerin ise kişisel gelişimlerine ve özgüvenlerine çok şey kattığını belirtiyor.
Çocukları kaynaştırıyor
Afyon Çimentospor'un koçu Kayhan Demirören de şenliklerin çocuklara faydası konusunda aynı görüşte. Rekabetin olmamasının çocuklar için daha iyi olduğunu savunan Demirören, öğrencilerinin diğer kentlerdeki çocuklarla kaynaşmasını da çok yararlı buluyor. Daha önce Eskişehir ve Ankara'daki şenliklere de katıldıklarını anlatan Demirören, İzmir'e 1996 doğumlu öğrencilerini getirmiş. Çocukların basketbolu sevmelerinin önemli olduğunu ve sevdikten sonra vazgeçemediklerini söylüyor. Afyon'dan gelen Kübra Beşiktaş (12) daha önce Ankara'daki şenliğe de katılmış. Beş buçuk yıldır basketbol oynayan Kübra, küçükken basketbol maçları izlediğini ama basketbolcu olacağını hiç düşünmediğini anlatıyor. Şimdi haftada üç gün antrenman yaparak basketbolu bir yaşam biçimi haline getirmiş.
Rekabet olmalı
Şenliğin en iyi üç oyuncusundan biri olarak gösterilen ve Türkiye şampiyonalarına katılacak kadar iyi bir basketbolcu olan Ebru Koçak (12) basketbola faydalı bir spor olduğunu düşündüğü için başlamış. Mersin TED oyuncusu olan Ebru, gelecekte basketbolu sürdürmek ve Fenerbahçe'de oynamak istiyor. Ancak belki de iddialı olduğu için arkadaşlarından farklı olarak şenlikte rekabet olmamasının eksiklik olduğunu söylemeden de edemiyor. Buna rağmen birçok arkadaş edinmesi ise ona göre şenliğin en iyi yönlerinden biri. Kütahya Termikspor koçu Aynur Kalan, 24 yıldır basketbol sporunun içinde ve 15 yıl aktif spor yaptıktan sonra eğitmenliğe geçmiş. Daha önce Bolu'da bayan takımını çalıştırmış, depremden sonra taşındığı Kütahya'da erkek takımını çalıştırıyor. Ülker'in düzenlediği bütün şenliklere öğrencileriyle birlikte katılan Kalan, basketbolun çocuklara çok şey kazandırdığı görüşünde: "Sosyalliği, aktifliği, kardeşliği, sevgiyi, saygıyı öğreniyorlar." Kalan'ın öğrencilerinden Ahmet Can Öngen (12) ve Hidayet Semih Çakır (12) ikisi de takımın oyun kurucularından. En güzel sporun basketbol olduğunu söyleyen Ahmet Can, boyunun uzamasını sağlayan basketboldan vazgeçmeyeceğini söylüyor. Adaşı olduğu için Hidayet Çakır fanatiği olan küçük Hidayet Semih ise iki yıldır basketbolla aşina ve boyunun uzamasını sabırla bekliyor.
Çocuklar için çalışmaya ve projeler üretmeye devam edeceğiz
Ülker Kurumsal İletişim Genel Müdürü Zuhal Şeker Tucker, sağlıklı nesiller için spor yapmanın önemini şu sözlerle vurguluyor: "Ülker olarak iyi beslenme ve sağlıklı nesiller için spor yapma bilinci oluşturmayı çok önemli buluyoruz. Çocuk gelişiminde eksik beslenme ve obezite aynı derecede iki önemli sorun ve her iki sorun da ulusun ileri dönemleri için önemli problemler yaratabilir. O yüzden çocukların yüksek enerjili ürün tüketirken spor yapmalarını teşvik etmek istiyoruz. Çocuklar bizim için çok değerli. Spor sponsorluklarına tam 38 milyon dolarlık bir bütçe ayırdık. Bunun paralelinde Türkiye Futbol Federasyonu'yla birlikte futbol köyleri kurduk. Ülker'in büyük kulüplerle sponsor olmasının paralelinde, çocuklara spor yaptırma gibi bir anlayışı var. Çocuklarda iyi beslenme kadar yaşamının merkezine oturmuş bir spor bilincini yaygınlaştırmak istiyoruz. Onun için iki federasyonla uzun soluklu çalışmalar yapıyoruz. Türkiye Basketbol Federasyonu'yla birlikte yaptığımız basketbol şenlikleri altıncı yılını doldurdu. Rekabeti geri plana attığımız bu şenliklerde çocukların kültür değişimi yaşamalarını, arkadaş edinmelerini, başka bir il görmelerini ve spor zevkinin tadına varmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Yapılan araştırmalara göre bir markanın sevgi markası olması için yapması gereken ilk beş aktivitenin birinci sırasında 'spor' duruyor, biz de sporu kendi iletişimimize odakladık. Ülker, çocuklar için etkinlikler yapmaya devam edecek ve işin spor kısmını ihmal etmeden, çevre bilinci ve kültür projeleri de üreteceğiz."
-
Ülker, ilk yarıyıl finansallarını açıkladı
Ülker Bisküvi, 2024 yılının ilk yarısını 36,6 milyar TL ciroyla kapattı. Türkiye operasyonlarının ciro içindeki payı yüzde 69, ihracat ve yurt dışı operasyonlarının ciro içindeki payı yüzde 31 oldu. ...
DEVAMINI OKU -
-
ÜLKER’DEN, TÜRKİYE MİLLİ PARALİMPİK TAKIMINA DESTEK
Ülker, Paris 2024 Paralimpik Oyunları öncesi, anlamlı bir iş birliğine imza atarak Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin destekçilerinden biri oldu. Anlaşma kapsamında Ülker, TMPK’nin engelli sporları ve paralimpik alanındaki çalışmalarını desteklemeyi ve farkındalığın artırılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor....
DEVAMINI OKU -
Ülker’den A Millilere “Memleket İçin Söyle” sürprizi
Ülker, resmi sponsoru olduğu A Milli Futbol Takımı’na desteğini bu kez de tüm Türkiye’yle birlikte veriyor. ...
DEVAMINI OKU