HABERLER

Futbol erkek oyunu değildir, futbol futboldur

Bu yıl Ülker sponsorluğunda Isparta, Bolu, Sivas ve Sinop’ta kurulan futbol köylerinde 700’e yakın futbolcu yetiştirildi. Bu köylerin Sinop ayağı ise sadece bayan futbolculara aitti. Türk futboluna yapılan en büyük katkılardan biri olan projenin mimarları ve küçük oyuncularıyla konuştuk.

Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Geliştirme Merkezi Direktörü Ahmet Güvener, geleceğin başarılı kadın futbolcularına böyle seslendi kapanış günü. Ülker’in katkılarıyla 12-13 yaş arası 60’ı aşkın futbolcunun katılımıyla Sinop’ta düzenlenen Futbol Köyü Projesi’nin son gününde, antrenmana ve maça çıkan futbolcular “kız gibi” oynayıp alkış aldılar.

Trabzonsporlu Hamdi şimdi bayan futbolunun başında

Sinop’taki kampın Türkiye’deki bayan futbolunu geliştirmek amacıyla yapıldığını anlatan A Milli Bayan Futbol Takımı Teknik Direktörü Hamdi Aslan, “Ülkemizde 600’e yakın lisanslı bayan futbolcu var ama dünya geneline baktığımızda bu çok az görünen bir rakam. Almanya’da bayan futbolcu sayısı 1 milyon 400 bin. Biz de küçük yaş grubuna hitap edip bu sayıyı artırmayı düşünüyoruz. Bu projeye devam ettiği sürece Bayan A milli takımımız yurtdışında derece elde edecektir. İstanbul’dan, Ankara’dan, Kars’tan, İzmir’den, Adana’dan, her bölgeden kampa katılan oyuncular var” dedi.

İyi sporcular ve iyi taraftarlar yetiştiriyoruz

Futbol Köyü Projesi ile Türkiye’nin farklı yörelerinden pek çok çocuğu bir araya getirdiklerini anlatan Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Geliştirme Merkezi Direktörü Ahmet Güvener, “Futbol Köyleri çocuklarımıza oyun sevgisi ve fair play ruhunu aşılıyor. Uzman eğitimcilerimiz tarafından verilen eğitimlerle çocuklarımızın kişisel gelişimlerine destek olmayı, iyi birer futbolcu olmalarının yanı sıra iyi birer taraftar olmayı da öğrenmelerini hedefliyoruz” diye konuştu.

Kız gibi oynayın – Zeynepgül Ene

Eski basketbolcu olmasına rağmen futbolun evrenselliğine inanan Proje Koordinatörü Zeynepgül Ene, kadınların ve kız çocuklarının önünün Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından bu şekilde açılması gerektiğini söyleyip kamptaki çocuklara “Erkek gibi değil, futbolu kız gibi oynayın ve buna saygı duyulmasını sağlayın” diyor. TFF’nin birinci sorumluluğunun “Türk Milli takımını oluşturmak ve onların başarılarını sağlamak” olduğunu söyleyen Ene, “Biz federasyon olarak bu çocukları yakından takip eden bir sistem oluşturduk” diyor. Öğrencilerin çoğunun üniversite kaygısı yüzünden sporu bırakıp sınavlara hazırlandığını söylediğimizde ise “Türkiye’de bayan futbolu için şöyle bir ışık var. Milli olan sporcular üniversite giriş sınavlarında özellikler beden eğitimi ve spor yüksek okullarına girmek istediklerinde puansal açıdan çok büyük avantajlara sahip oluyorlar. Okulu kazandıktan sonra da burs kazanıyorlar.

Bizim ligde küfür yok – Ebru Gelirli

20 yaşındaki milli futbolcu Ebru Gelirli, Marmara Üniversitesi Antrenörlük bölümünde üçüncü sınıf öğrencisi, Sinop’taki küçük kızlara deneyimlerini anlatmak için gelen milli futbolcu Ebru Gelirli, kendi zamanında 50 kişi bile olmadıklarını ve sponsor olmadığı için çok zorluk çektiklerini ekliyor. Futbol köyünü gördükten sonra “Burası çok güzel olmuş. Şimdi şu yaşta olmayı çok isterdim” diyor. Milli takım ile Bulgaristan ve Estonya ile maçlar yapan Ebru Gelirli son olarak Estonya maçında 6-0’lık galibiyetle ilk lig kupalarını aldıklarını söylüyor. Türkiye’de de bayan futbolunun daha da gelişmesinin gerektiğini belirten Gelirli, “Erkeklerin oynadığı gibi oynuyoruz. Tek fark bizde küfür yok ve fair play ön planda” diyor.

Geleceğin bayan futbolcuları
Arzu Başar
Sinop’taki kampa İstanbul’dan katılan Arzu, 12 yaşında ve Maltepe Yalı Spor’da lisanslı olarak futbolculuk yapıyor. Kendisini ilk olarak beden eğitimi öğretmeni Mehmet Topuz’un keşfettiğini söyleyen Arzu, “Onun sayesinde Maltepe Yalı Spor’a yazıldım” diyor. Okulda arkadaşlarıyla futbol oynarken kolunun çatladığını anlatan Arzu, “Buna rağmen kampa katıldım, futbolu bırakmayacağım” diyor.

Ayşe Önal

Ayşe 12 yaşında ve İzmir’den Sinop’a gelmiş. Küçüklüğünden beri futbolla ilgilenen futbolcu Karşıyaka Besem kulübünde lisanslı olarak futbolculuk yapıyor. Ayşe, ailenin tek kızı olduğunu ve ağabeyleri sayesinde futbola olan ilgisinin artırdığını söylüyor.

Berna Yeniçeri

Berna 12 yaşında ve Karadeniz Ereğli’den kampa katılmış. Ailenin en büyük kızı olduğu halde anne ve babasının desteği ile futbola başlamış. Berna’nın hedefi milli futbolcu olabilmek.

Gaziantepli dişi Ronaldinho

Burçin Şarklı
Burçin Şarklı 13 yaşında ve Sinop’taki kampa Gaziantep’ten katılıyor. Ablalarının desteğiyle futbola başlayan Burçin, sahaların dişi Ronaldinho’su gibi topa hakim ve özel hareketler yapabiliyor.

Cansel Durmuş
Cansel Durmuş 12 yaşında ve kaleci. İlk başlarda kaleci olmayı istemese de zamanla kaleciği sevip benimsemiş. Kendisini yetiştiren hocalarına teşekkür eden Cansel, artık kaleci olarak futbolculuğa devam etmek istiyor.

Ayşenur Tosun

Ayşenur Tosun 13 yaşında. Antalya’dan Sinop’a kampa gelen genç futbolcu saha içinde defans oyuncusu olarak görev alıyor.
    • Ülker 2023 finansal sonuçlarını açıkladı

      Türkiye’nin lider gıda şirketi Ülker Bisküvi, 2023 yılını 56 milyar TL ciroyla kapattı. Şirket 2024 yılında da faaliyet gösterdiği pazarlardaki liderliğini ve güçlü büyümesini devam ettirmeyi hedefliyor....

      DEVAMINI OKU
    • “Ülker Apartmanı” sakinleri tüm Türkiye’ye kapılarını açıyor

      “Ülker Apartmanı” sakinlerinin birbirinden keyifli anlarının ekrana yansıyacağı yeni reklam filmi serisinin tanıtım filmi izleyicilerle buluştu. ...

      DEVAMINI OKU
    • Afra Saraçoğlu Ülker Çikolata’nın yeni reklam yüzü oldu

      Türkiye’nin 1 numaralı çikolata markası Ülker Çikolata’nın* yeni reklam kampanyasında, yıldız oyuncu Afra Saraçoğlu rol aldı. ...

      DEVAMINI OKU
    • Ülker’den robot projesi

      Üretimden insan kaynaklarına, performans yönetiminden satışa kadar dijitalleşme ve teknoloji yatırımlarına hız veren Türkiye’nin lider gıda şirketi Ülker, Gebze Fabrikası’nda 20 otonom mobil robotu devreye aldı. Ham madde ve ambalaj başta olmak üzere 2 bin 600 çeşit malzemeyi taşıyabilen robotlar, fabrikada üretim verimliliğini ve maliyet avantajını artıracak. ...

      DEVAMINI OKU