HABERLER

Mavi Senfoni bestesi ilk kez müzikseverlerle buluştu

Burhan Doğançay’ın “Mavi Senfoni” tablosu için Kamran İnce tarafından yapılan beste, İstanbul Modern’de Hüseyin Sermet tarafından ilk kez icra edildi. Gecede iş, sanat ve müzik dünyası buluştu.

Çağdaş Türk resminin en önemli isimlerinden Burhan Doğançay’ın Mavi Senfoni tablosundan ilham alan Kamran İnce tarafından bestelenen eser, dün akşam Yıldız Holding’in desteğiyle İstanbul Modern’de müzik severlerle buluştu. Los Angeles Times gazetesi tarafından, "Modern müzikle bağlantısını koparmadan egzotik kalabilen nadir bir besteci" olarak nitelenen İnce’nin bestesi, piyanist Hüseyin Sermet tarafından icra edildi. İstanbul Modern’de gerçekleşen bu benzersiz deneyim özel olarak hazırlanan web sitesi www.mavisenfoni.com’dan canlı yayınlanırken, mobil cihazlardan da izlendi.

Bestenin icrası öncesinde bir konuşma yapan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, Türkiye’ye yaptıkları katkıyı sadece ekonomik faaliyetlerle sınırlı görmediklerini söyledi. Ali Ülker sözlerine şöyle devam etti: “Topluma sosyal fayda sağlamak konusunda da yükümlü gördüğümüz Yıldız Holding’in bilhassa kültür ve sanat alanında özgün projelerde yer almasını amaçlıyoruz. Çağdaş sanat ve İslam sanatları alanında çok özel projeleri destekledik. 1400’üncü yılında Kur’an-ı Kerim Sergisi ve ‘Hat sanatının en nadide eserleri: Hilye-i Şerifeler Sergisi’, desteklemekten onur duyduğumuz projeler oldu. Çağdaş sanata olan desteğimizi etkinliklerle sürdürüyoruz. Art Beat sponsorluğumuz da bu kapsamdaydı. Çağdaş sanat alanındaki en büyük projelerimizden biri de 22 Mayıs’ta İstanbul Modern’de sanatseverlerle buluşan ‘Kent Duvarlarının Yarım Yüzyılı: Burhan Doğançay Retrospektifi’ oldu.  Burhan Doğançay’ın en önemli eserlerinden Mavi Senfoni için bestelediği eser için Kamran İnce’ye, başarılı icrası için Hüseyin Sermet’e çok teşekkür ederiz.”

Mavi Senfoni eserinin icrasından sonra söz alan Burhan Doğançay, akşamın Türk müziği açısından çok önemli bir gece olduğunu söyledi. Doğançay; “Bir sanat eserinden esinlenerek beste yapılmasına sık rastlanmıyor. Bu işi bir Türk’ün gerçekleştirmiş olmasından ayrı bir onur duyuyorum. Umarım bu bestayi bir gün yurt dışında da duyarız.” dedi.

Mavi Senfoni’yi heyecan duyarak yazdığını belirten ve geceye ABD’den Skype bağlantısı ile katılan Kamran İnce, duygularını şöyle ifade etti: “Burhan Doğançay’ın sanatına çok büyük saygım var. Sanatımızdaki yakınlık beni çok heyecanlandırdı. Eseri müthiş zevk alarak yazdım. Burhan Bey’in resimlerinde olan sürprizleri benim eserimde de duyacaksınız. Ali Ülker, Yıldız Holding’e çok teşekkür etmek istiyorum. Şu anda siz göremiyorsunuz ama ofisimdeki posterlerden bir tanesi, 1999 İstanbul Müzik Festivali posteri... Orada açılış konserini ben yapmıştım. Orada da sponsor Ülker’di.  İKSV, İstanbul Modern’e de çok teşekkür etmek isterim.  Hüseyin Sermet’e de ayrıca teşekkür ediyorum. Eseri müthiş çalıyor. Umarım zevkli bir gece geçirirsiniz.”

“Mavi Senfoni” tablosu, 23 Eylül’e kadar Yıldız Holding’in desteği ile İstanbul Modern’de gerçekleşen “Kent Duvarlarının Yarım Yüzyılı: Burhan Doğançay Retrospektifi”nde görülebilir. Burhan Doğançay’ın 50 yıllık çalışmalarından oluşan bu kapsamlı sergide, sanatçının 14 ayrı dönemi ve dünyanın önde gelen müzelerinin koleksiyonlarında bulunan 120 çalışması izleyiciyle buluşuyor.

Geceden Detaylar:

Gecede kurulan 45 metrekarelik etkileşimli led ekranda Mavi Senfoni tablosu sergilendi. Harekete duyarlı ekranın önünden geçenler, dijital tablo üzerinde senfoninin notlarını gördüler. İstanbul Modern’in bahçesi Mavi senfoni tablosundan esinlenerek dekore edildi. Tablonun detayları dekorasyona yansıtıldı. Gecede misafirlere dört şefin özel yemekleri ikram edildi. Borsa Restaurant’dan Murat Karaduman, Masa Restaurant’dan Claudio Chinali, X Restaurant’dan Michel Muir ve İstanbul Modern Restaurant’dan İskender Erocak Mavi senfoni gecesi için özel menü oluşturdular.

Gecede ev sahipliğini Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ali Ülker ve  Ahmet Özokur ve Yıldız Holding Ortak Girişimler Perakende ve Godiva’dan sorumlu Başkan Yardımcısı Burak Elmas, Yıldız Holding Kurumsal İletişim Genel Müdürü Zuhal Şeker, Burhan Doğançay ve Eşi Angela Doğançay, Bülent ve Oya Eczacıbaşı yaptı. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Rose Marie Bravo da gecede bulundu. Ayşe Kulin, Nuri Çolakoğlu, Siren Ertan, Esra Oflaz Güvenkaya, Esra Civelek, Esra Ekmekçi, Sedef Korkmaz, Tilda Tezman ve Şeli İpekeli Elvaşvili, Turgay ve Nurcan Artam dinletide bulunan isimler arasındaydı.
    • Ülker 2023 finansal sonuçlarını açıkladı

      Türkiye’nin lider gıda şirketi Ülker Bisküvi, 2023 yılını 56 milyar TL ciroyla kapattı. Şirket 2024 yılında da faaliyet gösterdiği pazarlardaki liderliğini ve güçlü büyümesini devam ettirmeyi hedefliyor....

      DEVAMINI OKU
    • “Ülker Apartmanı” sakinleri tüm Türkiye’ye kapılarını açıyor

      “Ülker Apartmanı” sakinlerinin birbirinden keyifli anlarının ekrana yansıyacağı yeni reklam filmi serisinin tanıtım filmi izleyicilerle buluştu. ...

      DEVAMINI OKU
    • Afra Saraçoğlu Ülker Çikolata’nın yeni reklam yüzü oldu

      Türkiye’nin 1 numaralı çikolata markası Ülker Çikolata’nın* yeni reklam kampanyasında, yıldız oyuncu Afra Saraçoğlu rol aldı. ...

      DEVAMINI OKU
    • Ülker’den robot projesi

      Üretimden insan kaynaklarına, performans yönetiminden satışa kadar dijitalleşme ve teknoloji yatırımlarına hız veren Türkiye’nin lider gıda şirketi Ülker, Gebze Fabrikası’nda 20 otonom mobil robotu devreye aldı. Ham madde ve ambalaj başta olmak üzere 2 bin 600 çeşit malzemeyi taşıyabilen robotlar, fabrikada üretim verimliliğini ve maliyet avantajını artıracak. ...

      DEVAMINI OKU