HABERLER

Murat Ülker, geleceğin futbol yıldızlarıyla buluştu

Türkiye Futbol Federasyonu ve Ülker’in işbirliği ile hayata geçen TFF- Ülker Futbol Köyleri yedinci yılında 4 bin yetenekli sporcuyu ağırladı. Çocuklar için Futbol programının en önemli ayağı olan Futbol Köyleri, ligde ve milli takımlarda top koşturan yeni yıldızların da keşfedildiği yerler oldu. Projenin destekçisi, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker de yöneticileri ile birlikte Nevşehir’deki Futbol Köyü’nü ziyaret ederek geleceğin sporcularına moral verdi.

Avrupa’nın en prestijli spor okullarından CIES Football Observatory’inin araştırmasına göre Türkiye Süper Ligi’nde oynayan oyuncuların yalnızca yüzde 9’u Türkiye’de yetişiyor. Bu rakam İspanya’da yüzde 25, Almanya’da ise yüzde 20. Yine bir başka veriye göre 2013 yılında Şampiyonlar Ligi finali oynayan B. Münih ve B. Dordmund’lu 36 oyuncunun 26’sı kendi ülkelerinin altyapılarında yetişmiş oyuncular. Türkiye’de uzun yıllardır spora yatırım yapan kurumların başında gelen Yıldız Holding, yerli futbolcu kaynağının zenginleşmesine yönelikçalışmaları özellikle destekliyor. Bu nedenle 2007 yılında UEFA’nın üye ülke federasyonlarına önerdiği Grassroots (Kök Futbol) projesinin çocuk futbolu ayağını Ülker markası ile sahiplendi. 

Çocuklar İçin Futbol çatısı altında yedinci yılını dolduran proje, meyvelerini vermeye başladı ve gerek liglere gerekse milli takımlara sporcu göndermeye başladı. Örneğin, geçtiğimiz haftalarda Galatasaray’a gol atarak “lig tarihinin en genç futbolcusu” unvanını alan Enes Ünal gibi Beşiktaş’ın A takımında top koşturan Muhammed Demirci, Fenerbahçe’den Beykan Şimşek ve Galatasaray’dan Berk Yıldız da TFF – Ülker Futbol Köyleri’nden yolu geçenler arasında yer alıyor. 

Futbolun yıldızları TFF – Ülker Futbol Köyleri’nden geçti
2007 yılında Van Gölü kıyısında kurulan erkek köyü ile başlayan bu yolculuğa zamanla kızlar dadahil oldu. 2008 yılında Sinop’ta açılan ilk kız futbol köyünden tam beş pırıl pırıl genç kız, Türkiye’yi Singapur’daki 1.Gençlik Olimpiyatları’nda temsil ederek bronz madalyanın Türkiye’ye gelmesinde önemli rol oynadı. Bu yıl Şampiyonlar Ligi’nde kadın futbol takımı ile Türkiye’yi ilk defa temsil etmeye hak kazanan Konak Belediyesporlu Yaşam Göksu ve Ümran Özev de yolu Futbol Köyü’nden geçenlerden. Aslında bütün isimleri yazmaya kalksak bir hayli uzun bir liste olacak. Yedinci yılın sonunda bilançoya baktığımızda 32 erkek ve 28 kız oyuncu gerek Milli Futbol gerekse kulüp takımlarında kendilerine yer bulmayı başardı.  
 
Spor projelerini Ülker markası altında yöneten Yıldız Holding için “Çoçuklar İçin Futbol” projesi ayrı bir önem taşıyor. TFF ile üç modül halinde yürütülen proje çerçevesinde okul dönemlerinde 60 il ve ilçe merkezinde futbol eğitim merkezleri açıldı. 6 – 12 yaş arasındaki öğrenciler haftasonu bu merkezlerde doyasıya futbol oynuyor. Bu sporculardan yetenekli olanlar ise hafta içi 3 gün daha teknik bir eğitimden geçiyor. 

Tatil dönemlerinde ise hafta içi eğitimlere devam eden yeteneklilerden TFF antrenörlerinin titizlikle seçtiği genç sporcular, Futbol Köyleri’nde kampa alınıyor. Bu köyler aslında hem kulüplerin, hem de milli takımların yetenek havuzu durumunda. Köylere, Türkiye’nin dört bir tarafından en yetenekli çocuklar seçiliyor. 

Federasyon ve Ülker bu köylerde parlamaya hazır yıldızları geleceğe hazırlıyor. Köylerde futbol eğitiminin yanı sıra, beslenmeden kişisel bakıma, kendini ifade etme becerisinden santrança, sanattan çevre bilincine kadar pek çok farklı konuda da sporcuların gelişimine katkı sağlanıyor. Bir sporcu kamp boyunca22.5 saat futbol eğitimi alırken, 10.5 saat yaratıcı drama, 10.5 saat kitap okuma, 4.5 saat satranç, 1.5 saat ilkyardım, 1.5 saat çevre bilinci, 1.5 saat beslenme eğitimi de alıyor.  Ve tabii gezip eğlenmeye de vakit ayrılıyor. Sporcuların yaklaşık 14 saati de şehir gezisi, sinema ve “Mutlu Bir An” saati gibi eğlenceyle geçiyor.

Geçtiğimiz yıl 6 ilde açılan Futbol Köyleri’nin sıyısı bu yıl 10’a yükseldi. Bu yıl Balıkesir, Rize ve Yozgat kamplarında kız sporcular eğitim alıyor. Sinop, Sakarya, İzmir, Nevşehir, Elazığ ve Isaparta’da ise erkek sporcular kamp yapıyor. İki dönem halinde açılan köylerde bu yıl toplam 400 sporcu var. 7 yılda ise Futbol Köyleri’den tam 4 bin yetenekli sporcu geçti. Kampların ana çatısı olan Çocuklar İçin Futbol projesi kapsamında ise 250 bin sporcu futbol ve kişisel gelişim eğitimi aldı.

Eğitimler verilirken işin uzmanları ile çalışılıyor. Beslenme eğitimleri Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Vakfı’nın yürüttüğü “Yemekte Denge” programının deneyimli öğretmenlerine emanet edildi. Çevre eğitimleri ise İl Çevre Müdürlükleri ve Deniz Temiz Derneği TURMEPA’dan destek alındı. Satranç eğitimleri Türkiye Satranç Federasyonu uzmanları ile, yaratıcı drama eğitimleri ise Milli Eğitim Bakanlığı lisanslı Ekodrama eğitim merkezi tarafından veriliyor. 

Yıldız Holding Kurumsal İletişim Genel Müdürü Zuhal Şeker çocuklara yönelik projelere yatırım yapmayı çok önemsediklerini, altyapıya ve en önemlisi hareket eden, sporu seven nesiller yetişmesine büyük önem verdiklerini vurgulayarak, sözlerine söyle devam etti: “Çocuklarımızın; fair play’i küçük yaşta öğrenmelerine, dengeli beslenme, satranç, drama gibi saha içinde ve dışında hayat boyu yararlanacakları eğitimler almalarına, sosyalleşmelerine, aktif yaşam ve dengeli beslenme anlayışı ile tanışmalarına olanak sağlayan bu proje ile ülkemizdeki potansiyelin verimli bir şekilde değerlendirilmesini ve yetenek havuzunun genişletilmesini sağlıyoruz.  TFF-Ülker Futbol Köyleri’nden çıkarak Genç Milli ve Kulüp alt yapı takımlarına transfer olan ve geleceğe emin adımlarla ilerleyen, 32 erkek ve 28 kız oyuncu da bizi ayrıca gururlandırmaya devam ediyor” dedi. 

Türkiye Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Prof. Dr. Emre Alkin ise,  UEFA’nın 7 yıldızla ödüllendirdiği projede Türkiye’nin, 5 yılda 5 yıldız alarak en hızlı gelişim gösteren ülkelerden biri olmasının sevindirici olduğunu belirtti. Alkin, “Futbol Eğitim Merkezleri, Futbol Köyleri ve Şenliklerden yararlanan 250 bin öğrencinin tamamı tabii ki sporcu olmayacak. Ama buralarda öğrendiklerini yaşam boyu devam ettirecekler. Sporun rekabet değil eğlence olduğunu, yenmek kadar yenilmenin de doğal olduğunu öğrenecekler. En büyük kazançları da aslında bu olacak” dedi. 

    • Ülker’den A Millilere “Memleket İçin Söyle” sürprizi

      Ülker, resmi sponsoru olduğu A Milli Futbol Takımı’na desteğini bu kez de tüm Türkiye’yle birlikte veriyor. ...

      DEVAMINI OKU
    • Ülker Bisküvi 550 milyon dolarlık tahvil ihraç etti

      Türkiye’nin lider gıda şirketi Ülker Bisküvi, yurtdışına 550 milyon ABD doları değerinde tahvil ihraç etti....

      DEVAMINI OKU
    • Ülker, 2024 yılı ilk çeyrek finansallarını açıkladı

      Türkiye’nin lider gıda şirketi Ülker Bisküvi, 2024 yılının ilk çeyreğini 19,6 milyar TL ciro ile bitirdi. Ülker’in Türkiye ve yurt dışı operasyonları büyümeye devam etti. ...

      DEVAMINI OKU
    • Ülker, ‘memleketini kalbinde taşıyanları’ Euro 2024 coşkusunda buluşturuyor

      Futbolseverlerin sabırsızlıkla beklediği Avrupa Futbol Şampiyonası’na geri sayım sürerken, A Milli Futbol Takımımızın resmi sponsoru Ülker, duygu dolu bir reklam filmine imza attı. Reklam filminde “Memleketin yeri, kalbimizin içi" sloganı ile Ülker, Türkiye aşkını her nerede olursa olsun kalbinde taşıyanlara sesleniyor. ...

      DEVAMINI OKU