HABERLER

Sağlam, borsanın 12. GYO şirketi olmak için 22-23 Şubat’ta talep toplamaya çıkıyor

Ülker Grubu iştiraklerinden Sağlam Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı borsanın 12. GYO’su olmak için SPK’dan izin aldı. Şirketin, sermaye artırımı yaparak gerçekleştireceği halka arzda 1 YTL nominal değere tekabül eden hisse senetlerinin satış fiyatı 1.10 YTL’den olarak belirlendi. Sağlam GYO, halka arz için 22 - 23 Şubat 2007 tarihlerinde talep toplamaya çıkacak.

Gayrimenkul sektöründeki hareketlilik, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) şirketlerine olan ilgiyi de artırdı. Halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan izin alan Sağlam GYO 22 -23 Şubat 2007 tarihleri arasında talep toplamaya çıkacak. 7 milyon YTL olan çıkarılmış sermayesini yüzde 100 artırma kararı alan şirket, ortaklarının rüçhan haklarını kısıtlayarak gideceği sermaye artırımında, 7 milyon YTL nominal değerli hissesini halka arz edecek.

Böylece şirketin yüzde 50’si halka açık duruma gelecek. 2005 yılında Ülker Grubu iştiraki olarak kurulan Sağlam GYO, borsada işlem gören 12’nci gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi olacak. Şirketin büyük ortakları arasında yüzde 25’lik eşit paylarla Murat Ülker ve Ahsen Özokur bulunuyor. Sağlam GYO’nun diğer ortakları arasında Ülker Ailesi’nin şirketlerinden Ülker Gıda, Üstün Gıda ve Yıldız Holding yer alıyor. Şirketin Genel Müdürlüğü’nü ise Ali Tekin üstlendi.

Halka arz edecek aracı kurum, Bizim Menkul Değerler
Sabit fiyatla talep toplanması yöntemiyle halka arz edilecek olan Sağlam GYO hisseleri için aracılık faaliyetlerini Bizim Menkul Değerler yürütecek. Yatırımcılar, Türkiye Finans Katılım Bankası’nın tüm şubelerinden hisse talebinde bulunabilecekleri gibi, www.bmd.com.tr ve www.turkiyefinans.com.tr adreslerindeki talep formlarını doldurmak veya 444 2 444 no’lu telefon bankacılığı sistemini kullanarak da talepte bulunabilecekler.  

Halka arzdan elde edilecek gelir, Sağlam GYO’nun projeleri için kullanılacak. Sağlam GYO ve ortakları, küçük yatırımcıyı korumak amacıyla, halka arz edilen hisse senetlerinin İMKB’de işlem görmeye başladığı tarihten itibaren 90 gün süreyle bedelli sermaye artırımı yapmayacağını ve hisse satmayacağını da taahhüt ediyor.

Yatırımda, yüzde 39 ile alışveriş merkezleri ilk sırada
Halka Arza ilişkin bir açıklama yapan Sağlam GYO Genel Müdürü Ali Tekin, son dönemde depremler ve krizler nedeniyle küçülen gayrimenkul sektörünün kayda değer bir canlanma gösterdiğini belirtti. Gayrimenkul sektörünün arazi geliştirme, proje geliştirme, finansman, inşaat ve pazarlama olmak üzere beş ana ayaktan oluştuğuna işaret eden Tekin, “Biz bu sektör içinde ilk üç ayakta var olacağız. Hem arazi, hem bu arazilerin üzerinde en uygun projelerin geliştirilmesini sağlarken, gerek yurtiçi gerekse yurtdışı piyasalardan projelerin finansmanına yönelik çalışmalarımız da olacak” dedi.

Bu yıl yasalaşması beklenen ipoteğe dayalı konut finansman modeli Mortgage ile birlikte konuta olan talebin daha da artacağını dile getiren Tekin, şöyle devam etti:

“Şu anda GYO portföylerinde devam eden yatırımların büyük bölümünü alışveriş kompleksleri oluşturuyor. Bizim Menkul Değerler Piyasa Değerlendirme raporuna göre, 2006’nın ilk dokuz ayında GYO portföyleri içinde en büyük payı yüzde 39 ile alışveriş merkezleri, yüzde 23 ile iş merkezleri aldı. Ancak ipoteğe dayalı konut finansman sistemi de realize olduğunda, GYO’ların bu alana yönelimi hızlanacak.”

En az 3 milyon konuta ihtiyaç var
Sağlam GYO Genel Müdürü Ali Tekin, gayrimenkul sektörüne yönelik öngörülerini ise şöyle sıraladı:
•    Türkiye’de 20-34 yaş arası grup yaklaşık 19 milyon ile toplam nüfusun yüzde 27’sini oluşturuyor. 2025 yılında nüfus artış hızındaki azalmaya rağmen bu oranın yüzde 22’lerde olacağı öngörülüyor. Bu kitlenin yeni konuta ihtiyacı olacağı düşünüldüğünde konuta olan talebin daha uzun süre devam edeceği görülüyor. Sadece nüfus artış oranı dikkate alındığında bile en az 3 milyon adet eve ihtiyaç var.

•    İlk dönemde daha çok kiralık gayrimenkul portföylerine yatırım yapan GYO’ların yeni gözdesi gayrimenkul geliştirme projeleri. Bu yıl içinde yasalaşması beklenen ipoteğe dayalı konut finansman sistemi, GYO’ların da bu alana yönelmesini sağlayacak.

•    Türkiye’de sadece nüfusun yüzde 3’ü ciddi anlamda konut kredisi kullanabiliyor. Konut kredilerinin Gayri Safi Yurtiçi Hasıya’ya (GSYİH) yüzde 0,3. Bu oran AB’nin yeni üyelerinden Polonya’da yüzde 15, Avrupa genelinde yüzde 40, ABD’de ise yüzde 50’ye ulaşıyor.

•    Yüksek kaliteli ofis alalarına yönelim fiyatları ve doluluk oranlarını sınıra dayandırdı. İstanbul ofis piyasasının merkezi Levent’te A sınıfı ofislerin doluluk oranı yüzde 98’e ulaştı.

•    Türkiye genelinde bulunan 80 alışveriş merkezinin yüzde 65’ten fazlası üç büyük ilde faaliyet gösteriyor. İstanbul 36 alışveriş merkezi ile yüzde 42’lik pay alırken, Ankara ise 12 merkezle yüzde 16 paya sahip.

•    GYO’ların dünyada en yaygın olduğu ülke olan ABD’de 300’ün üzerinde GYO’nun toplam aktifleri 324 milyar dolara ulaştı. Türkiye’de ise 1995 yılında yasal düzenlemesi tamamlanan GYO’lar 1997 yılından itibaren borsada işlem görmeye başladı. Sağlam GYO da borsanın 10. gayrimenkul şirketi olarak faaliyetlerini sürdürecek.
    • Ülker 2023 finansal sonuçlarını açıkladı

      Türkiye’nin lider gıda şirketi Ülker Bisküvi, 2023 yılını 56 milyar TL ciroyla kapattı. Şirket 2024 yılında da faaliyet gösterdiği pazarlardaki liderliğini ve güçlü büyümesini devam ettirmeyi hedefliyor....

      DEVAMINI OKU
    • “Ülker Apartmanı” sakinleri tüm Türkiye’ye kapılarını açıyor

      “Ülker Apartmanı” sakinlerinin birbirinden keyifli anlarının ekrana yansıyacağı yeni reklam filmi serisinin tanıtım filmi izleyicilerle buluştu. ...

      DEVAMINI OKU
    • Afra Saraçoğlu Ülker Çikolata’nın yeni reklam yüzü oldu

      Türkiye’nin 1 numaralı çikolata markası Ülker Çikolata’nın* yeni reklam kampanyasında, yıldız oyuncu Afra Saraçoğlu rol aldı. ...

      DEVAMINI OKU
    • Ülker’den robot projesi

      Üretimden insan kaynaklarına, performans yönetiminden satışa kadar dijitalleşme ve teknoloji yatırımlarına hız veren Türkiye’nin lider gıda şirketi Ülker, Gebze Fabrikası’nda 20 otonom mobil robotu devreye aldı. Ham madde ve ambalaj başta olmak üzere 2 bin 600 çeşit malzemeyi taşıyabilen robotlar, fabrikada üretim verimliliğini ve maliyet avantajını artıracak. ...

      DEVAMINI OKU