HABERLER

Stanollü yoğurtla kolesterolsüz hayat

Abu hayatın günümüzdeki karşılığı da değişti. Eski çağlarda gizemli dehlizlerde sonsuz hayatı arayanların yerini beyaz gömlekli, pırıl pırıl laboratuarlarda çalışan bilim adamları aldı. Onlar Abu hayatın değil ama uzun ve kaliteli bir yaşamın peşindeler.

Gıda şirketleri de bu bilim adamlarının... İnsanoğlunun yaşam kalitesi yükseldikçe daha uzun ve sağlıklı yaşamak istiyor. Bu ihtiyacı karşılamaya soyunan gıda şirketleri, besinlere insan sağlığına iyi gelen katkılar ekleyerek fonksiyonel gıda elde ediyor. Bunun için Bütçelerin ağzı açılıyor. Çünkü beslenmenin yanı sıra insan sağlığına iyi gelen fonksiyonel gıdalar son yıllarda beslenme programlarındaki ağırlıklarını artırıyor. Bağışıklık sistemini destekleyen, sindirim sistemini düzenleyen, kolesterolü kontrol altına alan ürünler bunlardan bazıları. Son dönemin popüler fonksiyonel gıdası ise kalbe iyi gelen, içinde bitkisel kaynaklı stanol barındıran yoğurt, süt, margarinler. Ülker kalbi koruyan benecol (stanol maddesinin patentli ismi) maddesini içeren Kalbim Benecol ürünleri için tam 15 milyon YTL yatırım yaptı.

İnsan daha uzun yaşamak istiyor
Ülker Yağ ve Mutfak Grubu Pazarlama Müdürü Verda Duysak pazarda en çok ilgi gören fonksiyonel gıda maddesi nedir sorumuzu şöyle yanıtlıyor:”İnsanoğlu daha uzun yaşamak istiyor. Böyle olunca özellikle kalbe yönelik ürünler çok satıyor. Kalbim Benecol ürünleri besin yoluyla alınan kolesterolün vücutta emilimini engelleyerek belli bir oranda kolesterolün düşmesine neden oluyor.  Kandaki kolesterol oranını düşüren bu ürünleri 15 gün düzenli bir şekilde tükettiğinizde kolesterol seviyeniz yüzde 15 oranında düşüyor. Kolesterolünüzü yüzde 10’a varan oranda düşürdüğünüzde kalp krizi geçirme riskiniz yüzde 50 azalıyor” Bilindiği gibi kolesterol erken yaşta geçirilen kalp krizlerinin en büyük nedenlerinden birisi. Verda Duysak sorularımızı yanıtladı.

Kalbim Benecol kalbi nasıl koruyor?
Türkiye’de kalp krizi geçirenler içinde 50 yaş altındakilerin oranı yüzde 20. İnsanların boyu, kilosu gibi kolesterol seviyesini de bilmesi gerekiyor. Ama bizde bilinmiyor ve maalesef konu acil serviste bitiyor. Benecol yüksek kolesterolün etkin şekilde düşürülmesini sağlayan bir gıda hammaddesi. Bilimsel deneyler, kolesterolde düşüş sağlanabilmesi için günde 2 gram bitkisel stanol alınmasının yeterli olduğunu kanıtladı. Stanol, kolesterolün sindirim siteminde emilimini azaltıyor. Toplam kolesterolün ve kötü kolesterolün düşmesini sağlıyor. Benecol’un kolesterol düşürücü etkisi Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Amerikan Kalp Birliği (AHA) tarafından da teyit edildi. Dünyada 12 yıldır kullanılıyor.

Daha çok kimler alıyor bu ürünleri? 

Biliyorsunuz erkeklerde kalp krizi çok daha yaygın. Ama buna karşın Kalbim Benecol ürünlerini daha çok kadınlar arıyor. Kalbim Benecol’ün yoğurt, süt, yoğurt içeceği ve margarini var. Yoğurt içeceği dışındaki tüm üç kategoride kadınların kullanım oranı yüzde 65 ve üstü. Fakat yoğurt içeceğinde kullanım erkeklerle eşit.

Kaç gün kullanmak gerekiyor?
Kalbim Benecol ürünlerini iki haftalık düzenli kullanımı kolesterolü yüzde 15’e varan oranda düşürüyor. Bunu 50’yi aşkın klinik deney doğruluyor. Bitkisel stanoller içeren Kalbim Benecol ürünleri, her gün düzenli kullanıldığında kolesterolünüzü düşürmeye ve aynı seviyede korumaya yardımcı olur. Kolesteroldeki yüzde 10’luk düşüş bile kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini yüzde 50 azaltıyor. Ama ürünü bıraktığınızda eğer beslenmenize de dikkat etmezseniz kolesterol seviyesi tekrar eski oranlarına dönebiliyor.

Kolesterol ilacı kullananlarda bu gıdaların tüketimi risk yaratır mı?
Klinik araştırmalar statin kullanımın yanında benecol kullanılmasının da faydayı çok daha fazla artırdığını göstermiş. Yüksek kolesterolü olan kişiye önce hayat tarzına bakması öneriliyor. Yani spor yapması, beslenmesine dikkat etmesi… Kolesterol buna rağmen düşmediğinde, içinde stanol olan ürünleri beslenme düzeninin içine alınması öneriliyor. Kolesterol yine de istenilen seviyelere düşmezse doktor kontrolünde ilaç kullanımı öneriliyor.

Yan etkisi var mı?

Stanol vücut tarafında hiç emilmiyor. Emilmediği için kana karışmıyor. 15 yıldır yapılan araştırmalar da hiçbir yan etkisinin olmadığını gösteriyor.

Kolesterol dışında ne tür fonksiyonel gıdalar üstünde çalışılıyor? Mesela zeka artıran gıdaların da üretilme şansı var mı?
Biz bu alanda dünyanın en iyi Ar-Ge şirketi olan Rasio ile ortak çalışıyoruz. Kolesterol tabii çok popüler bir konu. Ama bunun yanında kilo kontrolü, kilo kaybı sağlayan kategoriler de gelişmeye başladı. Malum insan yiyerek şişmanladığı için gıdayla bunu kontrolü çok mümkün. Zekayla ilgili olarak ise Omega-3’lerle ilgili çalışmalar var. Özellikle çocuklar için önemli bir konu.

Stanol bir tek grubunuzun ürettiği süt ürünlerinde mi bulunuyor peki, başka besinlerden alınamaz mı?

Elma, havuç gibi gıdaların içinde bitkisel stanol var. Mısır, buğday gibi besinlerde az miktarda bulunur. Ancak günde iki gram stanol almak için 150 tane elma veya 200 tane havuç yemek gerekir. Kalbim Benecol ürünlerinden bir kase yoğurt yemek veya iki bardak süt içmek veya 30 gram margarin kullanmak günlük 2 gramlık stanol ihtiyacınızı karşılıyor.

Geçmişte TV reklamlarınız için neden Rıdvan Dilmen ve Nükhet Duru’yu seçtiniz?

Rıdvan yılların sporcusu, kilo sorunu da yoktu. Nükhet Hanım da sağlığına dikkat eden bir sanatçı. Buna rağmen ikisinin de kolesterolü çok yüksekti. Nükhet Duru’nun kolesterolü yüksek olduğundan doktoru benecol kullanmasını önermiş. Biz Nükhet Duru’ya ulaştığımızda ürünlerimizi kullanmış, 15 günlük kürünü yeni bitirmişti. İkisi de Kalbim Benecol kullandı ve kolesterolleri düştü. Zaten biz kolesterol beklenmedik kişilerde oluyor mutlaka ölçtürün demek istedik bu reklamlarda.



    • Ülker 2023 finansal sonuçlarını açıkladı

      Türkiye’nin lider gıda şirketi Ülker Bisküvi, 2023 yılını 56 milyar TL ciroyla kapattı. Şirket 2024 yılında da faaliyet gösterdiği pazarlardaki liderliğini ve güçlü büyümesini devam ettirmeyi hedefliyor....

      DEVAMINI OKU
    • “Ülker Apartmanı” sakinleri tüm Türkiye’ye kapılarını açıyor

      “Ülker Apartmanı” sakinlerinin birbirinden keyifli anlarının ekrana yansıyacağı yeni reklam filmi serisinin tanıtım filmi izleyicilerle buluştu. ...

      DEVAMINI OKU
    • Afra Saraçoğlu Ülker Çikolata’nın yeni reklam yüzü oldu

      Türkiye’nin 1 numaralı çikolata markası Ülker Çikolata’nın* yeni reklam kampanyasında, yıldız oyuncu Afra Saraçoğlu rol aldı. ...

      DEVAMINI OKU
    • Ülker’den robot projesi

      Üretimden insan kaynaklarına, performans yönetiminden satışa kadar dijitalleşme ve teknoloji yatırımlarına hız veren Türkiye’nin lider gıda şirketi Ülker, Gebze Fabrikası’nda 20 otonom mobil robotu devreye aldı. Ham madde ve ambalaj başta olmak üzere 2 bin 600 çeşit malzemeyi taşıyabilen robotlar, fabrikada üretim verimliliğini ve maliyet avantajını artıracak. ...

      DEVAMINI OKU